Vladimir Nabokov – Lolita

Tillbaka till recensioner

Omslag: Vladimir Nabokov - LolitaAtt läsa Nabokov ”Lolita” är som att stiga in i det litterära paradiset. Den har allt. Gudomligt språk, en äcklig känsla och ett roligt namn på huvudkaraktären. Såklart finns det en massa mer, men den här boken är en perfekt balans mellan lättläst halvdeckare och litteratur i världsklass. Jag började nästan dregla när den kom i inbundet. Inte på grund av handlingen, gudskelov, utan för det snygga omslaget.

Litteraturhistoriens kanske sorgligaste och mest tveksamma gestalt går att finna i den här romanen. Humbert Humbert, en självömkande pedofil som lämnar sitt vittnesmål om hur han kärar ner sig i den tolvåriga Lolita, eller Dolores Haze som hon egentligen heter, tillhör litteraturhistoriens bästa karaktärer. Häktad för ett mord sitter han och skriver ner sin historia som börjar med den första kärleken som aldrig fick dö ut i de yngre tonåren. Denna kärlek leder till att han alltid attraheras av kvinnor som liknar flickan han älskade som ung, både till ålder och till utseende. Senare finner han Lolita och gifter sig med hennes mor för att få vara nära henne. När modern dör ser han sin chans att få leva med den lilla tonåringen. De reser från stat till stat, med ett liv som främst är på hans villkor. Men kanske också på hennes villkor…

Jag kan knappt gå in på språket i den här boken. Det håller högsta klass, som vanligt när det är Nabokov som skriver. Det som är det speciella är berättaren. Humbert Humbert som kärar ner sig i en tolvårig flicka, lyckas på något sätt finta bort en. Han är så tragisk och patetisk, men även vältalig, så det är lätt att glömma bort vad fasen det är han berättar för historia. Dessutom är den aldrig snuskig rakt ut. Det är mellan raderna en förstår vad det är som pågår, även om Humbert Humberts kärlek för de unga ”nymfetterna” hela tiden ska deklameras. ”Lolita” är spännande, välkomponerad, obehaglig och fantastisk.

Jag måste sluta nu. Jag blir alldeles till mig när böcker är så här bra.

Vladimir Nabokov
Lolita
Modernista 2015
Originalets titel: Lolita (1955)

2 thoughts on “Vladimir Nabokov – Lolita

  1. Pingback: Sofi Oksanen – Baby Jane | Bokfantomen

  2. Pingback: Annika Persson – Jag vill ju vara fri | Bokfantomen

Comments are closed.