Richard Ford – Kanada

Tillbaka till recensioner

Omslag: Richard Ford - Kanada

Få böcker var så omtalade förra sommaren som Richard Fords Kanada. Det kändes som att halva litteratursverige fick Ford-feber och Brombergs började trycka upp Fords äldre verk. Ingen kunde få nog. Men frågan är… Varför?

Jag ska ge Richard Ford en till chans eller två. I min bokhylla har jag både Sportjournalisten och Självständighetsdagen och de vill jag gärna läsa, men Kanada blev något utav ett antiklimax.

Själva handlingen är det inget fel på. Dell Parsons familj och livet han lever faller samman när föräldrarna rånar en bank. Första delen behandlar tiden upp till rånet och det omedelbara efterspelet. Andra delen handlar om tiden efter det, när han har skjutsats över gränsen till Kanada där han får arbeta som städare på ett hotell som ägs av den högerextrema och udda figuren Arthur Remlinger.

Det gör ingenting att jag avslöjade vissa delar av handlingen här, eftersom det presenteras redan i början av berättelsen. Egentligen är det som historien är allra bäst. Men sedan blir det inte så djupgående som jag hade hoppats.

Historien är skriven av en åldrande man som blickar tillbaka på livet som femtonåring i Montana år 1960. Året då allt gick åt pipan. Han försöker förstå och bena ut händelserna och vilka följder de hade. Delvis lyckas Ford med sitt uppsåt, men jag tycker det brister i karaktärerna.

Hela familjen Parsons har mycket potential. Pappa Bev är en skojfrisk man som aldrig hittat sin plats efter andra världskrigets slut. Mamman (som jag inte kommer ihåg namnet på och efter ihärdigt googlande verkar ingen annan göra det heller) är judinna, något utstött och missnöjd med val av make och liv på grund av många olika anledningar. Dells tvillingsyster har vuxit ifrån honom och revolterar mot de andra. Det är en karaktärsbas som jag tycker är väl värd att bygga vidare på. Men efter det händer ingenting. Alla litterära gestalter är i princip likadana genom hela boken.

Jag har tidigare skrivit om vilken spänning Ruth Rendell lyckades få till i sin roman Stenarna skola ropa, en annan bok där vi vet vad som kommer hända karaktärerna (till och med ännu mer definitivt). Richard Ford försöker på samma sak i Kanada. Han påpekar hela tiden att om något hade gått annorlunda, hade föräldrarna skilt sig, hade de valt att göra si eller så hade katastrofen undvikits. Det funkar inte alls tycker jag och istället blir det bara en repetition där jag väntar på att historien ska gå framåt.

Hade Kanada bantats ner drygt två hundra sidor hade det blivit en tajtare historia. Då hade inte den ytliga karaktärsbeskrivningen blivit lika tydlig och historien hade fått ett tempo som gjort den till en mer “välförtjänt” klassiker. Tror jag.

Richard Ford
Kanada
Brombergs bokförlag 2014
Originalets titel: Canada (2012)

2 thoughts on “Richard Ford – Kanada

  1. Pingback: Siri Pettersen – Odinsbarn | Bokfantomen

  2. Pingback: Jojo Moyes – Etthundra mil | Bokfantomen

Comments are closed.