Mårten Sandén & Lina Bodén – Skorstensjul

Tillbaka till recensioner

Marten Sanden Lina Boden - SkorstensjulNu har julen precis passerat och det är nog en hel del där ute som känner att det räcker för i år. Men en sak är då säker – julen återkommer alltid nästa år. Och även historierna om julen. För är det några historier som kan användas igen och igen är det berättelserna som är kopplade till julen. Som till exempel Skorstensjul.

De tre barnhemsbarnen Stella, Mago och Issa kommer till Stockholm i början av december på flykt från barnhemmet. Planen är att de ska försöka få tag på Magos pappa som bor i Sydafrika, även om han har slutat svara på breven. Men deras äventyr blir något helt annat. På Stockholms centralstation stöter de på den hemlösa Niklasson. En förvirrad man som inte har en aning om vem han är sitter på golvet inne i centralen och tigger. De blir genast vänner och de får fler desto längre sagan går. De allra bästa vännerna blir skorstensbarnen, de föräldralösa barnen som bor på taken . Skorstensbarnen tar in dem och tillsammans hjälper de Niklasson att minnas vem han är. Det hela blir ett äventyr i 24 avsnitt.

Boken känns verkligen rätt i tiden och behandlar ämnen som hemlöshet och barnlöshet. Men i den något dystra fonden finns det också en spänning. Sammanhållning mellan Stella, Mago, Issa och deras vänner ger en känsla av tillhörighet som är så fin. De flesta förstod nog vem Niklasson var av min korta beskrivning (Jultomten). Hans sinnesförvirring och långsamma transformation tillbaka till sitt rätta jag är oerhört förutsägbar (åtminstone för vuxna), men det är i ett bra och trivsamt tempo. Boken är inte nyskapande eller superspännande, men den är perfekt att bara ha i knät och mysa med. Det är kanske inte en sträckläsning för dig själv som väntar, men ”Skorstensjul” fungerar utmärkt på det sätt som den egentligen är tänkt att läsas. Korta högläsningskapitel, ett om dagen från första december fram till julafton, är den rätta medicinen för denna härliga julsaga. Det fungerade i år, och det lär fungera lika bra nästa år, och året efter det.

Mårten Sandén & Lina Bodén
Skorstensjul
Rabén & Sjögren 2015

2 thoughts on “Mårten Sandén & Lina Bodén – Skorstensjul

  1. Pingback: Paula Fox – Förtvivlade människor | Bokfantomen

  2. Pingback: Neil Gaiman – Oceanen vid vägens slut | Bokfantomen

Comments are closed.