Lars Ahlin – Nattens ögonsten

Tillbaka till recensioner

Omslag: Lars Ahlin - Nattens ögonstenLars Ahlin har skrivit många längre noveller, eller korta romaner. Jag vet inte vad jag ska kalla dem. Nattens ögonsten är en av dem. Spretig, obehaglig och underlig är en kort sammanfattning av den.

Tora, hennes svärdöttrar Ruth och Brita, och dottern Svea väntar in karlarna som återvänder hem efter säsongens arbete. Ingen av dem vet ett exakt datum, bara att de är på väg eftersom Toras man Aron har skickat brev om deras ankomst. Under denna korta tid hinner kvinnorna uppleva flera episoder som gränsar till det mystiska.

Hur ska dessa mystiska omständigheter förklaras? Det börjar egentligen med att Rakel, Toras syster, som anklagats för att göra brygder till olyckliga kvinnor i byn, förlorar förståndet och kommer över till gården. Svea och Tora måste in till staden och ge henne vård. Väl där träffar de Kajsa, den missbildade unga flickan som har börjat predika guds ord, och Henrik som inte vet vad han ska göra med sig själv.

Det är svårt att förklara handlingen mer ingående. Den här korta romanen, eller möjligtvis novellen, av Lars Ahlin känns något spretig, trots att den bara är 77 sidor lång. I korta kapitel, som är nästintill egna noveller upplever Svea och Tora möten med människor som är uppfyllda av något mer än det jordliga. Rakel har blivit som besatt av djävulen. Kajsa är uppfylld av gud. Men vem avgör vad som är vad? Och varför är en predikan något som lockar åhörare till sig och den andra får folk att fly hals över huvud?
Nattens ögonsten presenterar en del intressanta scenarion, men det går för fort och det går aldrig riktigt att förstå någon av karaktärerna. De presenteras inte tillräckligt ingående och det märks att det är en man som har skrivit boken med nästan bara kvinnliga karaktärer. Den saknar någon slags inblick i kvinnornas känsloliv och vardag.

Däremot har Lars Ahlin lyckats skapa en stämning där gud och djävulen kan bli en naturlig del av vardagen. Det skapar ett obehag som sitter kvar långt efter att boken är utläst.

Lars Ahlin
Nattens ögonsten
Bokklubben Svalan (1958)

2 thoughts on “Lars Ahlin – Nattens ögonsten

  1. Pingback: Lars Ahlin – Som guld i glöd | Bokfantomen

  2. Pingback: Lars Ahlin – Tåbb med manifestet | Bokfantomen

Comments are closed.