Kristina Sandberg – Sörja för de sina

Tillbaka till recensioner

Omslag: Sörja för de sina

Sörja för de sina är andra delen i Romanen om Maj och livet knatar på uppe i Örnsköldsvik. Tomas är nykter sedan han behandlades nere i Stockholm av doktor Bjerre, men oron över att han ska falla tillbaka i sitt missbruk är hela tiden närvarande. Samtidigt utbryter andra världskriget, Sverige börjar ransonera och hela landet är på helspänn. Men för Berglunds firma går det desto bättre. Maj, Tomas och Anita flyttar till en större lägenhet och snart utökas familjen när Lasse kommer till världen.

I andra delen passerar tiden förbi i snabbare takt än i den första. Historien går från slutet av trettiotalet ända in i början av femtiotalet. Släktingar går bort och samtidigt sker det tillökning både hos släkt och vänner. Den som gillade första delen Att föda ett barn, blir nog inte besviken på uppföljaren. Kristina Sandberg utvecklar historien och Tomas tar större plats i den här delen. Vi får också följa hans tankar när han tampas med nykterheten, ångesten och ansvaret av firman. Det svenska samhället och dess förvandling är också mer framträdande i Sörja för de sina, men precis i lagom stor dos. Majs värld är trots allt i hemmet, och det påverkas bara i viss mån av det som sker ute i riket.

Men hur är det då med Maj? Hon utvecklas mer och mer i rollen som hemmafru. När Lasse kommer till världen blir hon mer utav en mamma, med allt vad det kan innebära. Hon är överbeskyddande, tjatig och nojig, men också otroligt mån om sina barn och sin familj. Hon sätter för mycket press på sig själv och på hur hon vill att de andra i familjen ska vara. Det är hela tiden något ångestladdat över alla de tillställningar som blir krystade i hoppet om att det ska bli perfekt. Och det är mycket av den varan.

Jag blir verkligen hungrig när jag läser om Maj och det som är hennes vardag. Det är maträtter efter maträtter som ska tillagas och det fikas i mängder. Det är nästan så att jag blir mätt av att läsa texten, så pass bra skriven är boken. Men hur många vetelängder kan en människa äta egentligen?! Senast jag var i Ö-vik hörde jag folk skryta om hur de kände restaurangchefen på Max. Det var det coolaste som fanns där uppe, vilket känns lite tråkigt när jag får läsa om alla godsaker som tillagas hemma hos familjen Berglund. Som de brukar säga ”Det var bättre förr.” Men när det gäller Romanen om Maj är det nog bättre nu. För andra delen innehåller fler händelser och fler orosmoment. Majs roll som mor och våndan som kommer med alla åtaganden under Anita och Lasses uppväxt är ännu ett bevis på hur mycket ångest, men också fina stunder som ryms i en liten familj.

Kristina Sandberg
Sörja för de sina
Norstedts 2012 (inbunden) 2013 (pocket)
Finns som e-bok

3 thoughts on “Kristina Sandberg – Sörja för de sina

  1. Pingback: Kristina Sandberg – Att föda ett barn | Bokfantomen

  2. Pingback: Kristina Sandberg – Liv till varje pris | Bokfantomen

  3. Pingback: Kristina Sandberg – Att föda ett barn | Bokfantomen

Comments are closed.