Kristina Sandberg – Liv till varje pris

Tillbaka till recensioner

Omslag: Liv till varje prisDen avslutande delen i Romanen om Maj är den Augustprisnominerade Liv till varje pris, som också är favorittippad för i år. Efter att ha läst de två tidigare delarna nu innan är det med viss utmattning, men desto större nyfikenhet som Bokfantomen läser hur historien slutar för Maj och hennes make Tomas.

Tomas har fallit tillbaka i alkoholmissbruket. Anita och Lasse har nått tonåren och växer i en rasande takt. I mitten står Maj och försöker hålla ordning i hemmet. Planen att ta in en delägare i Berglunds firma visar sig vara ett misstag när han köper ut de andra och förflyttar produktionen till Örebro. Tomas blir arbetslös och öppnar sedan en butik i Sundsvall där han kan dricka ostört. Och även ha en älskarinna. Maj blir ensam kvar i Ö-vik och ser hur allting går ifrån henne. Hon har uppfostrat sina två barn och nu är de ute i världen och lever sina egna liv. Själv vet hon inte riktigt vad hon ska göra utan ägnar sig åt att oroa sig för de andra och hjälpa Tomas när han är som värst nere i alkoholträsket.

Maj, som inte gillade Ö-vik från början, lever vidare där och hennes liv blir inte så roligt. Men det är hjärtskärande att läsa om det. I Liv till varje pris blir det ännu tydligare hur hemmafruarna förbises och förväntas vara klippan i familjestrukturen. Ibland har jag muttrat över hur jag kan ha läst 1500 sidor om Maj, men även om den skulle ha kunnat kortas ner bitvis här och där för att inte kännas allt för repetitiv lyckas Romanen om Maj berätta om slitet på ett gripande och malande vis där vardagsångesten alltid är närvarande. Nästan som en svensk version av Richard Yates eller Virgina Woolf där Kristina Sandberg får texten att kännas både modern och tidlös på samman gång. Jag märker själv hur svårt det har blivit att kort sammanfatta handlingen i denna del, eftersom det känns som att familjen Berglund har blivit ens vänner och det mesta är värt att berätta.

Jag vet inte om jag ser på historien med extra blida ögon eftersom jag är från området som skildras och finner ett extra intresse på grund av det. I Liv till varje pris utvidgas Majs värld till att även innefatta Sundsvall, en stad som hade en annan roll och betydelse än vad den har idag (känns det som i alla fall). Jag tycker att det visar hur Romanen om Maj både är intressant hur ett historiskt perspektiv och inte enbart ur det psykologiska, som skildras mästerligt redan från första sidan i Att föda ett barn. Romanen om Maj kommer med all säkerhet bli en modern klassiker och jag hoppas att det här är början på en våg om de förbisedda rollerna i den svenska modellen, och en våg av norrländsk litteratur såklart!

Kristina Sandberg
Liv till varje pris
Norstedts 2014 (inbunden)
Finns som e-bok

3 thoughts on “Kristina Sandberg – Liv till varje pris

  1. Pingback: Kristina Sandberg – Sörja för de sina | Bokfantomen

  2. Pingback: Kristina Sandberg – Sörja för de sina | Bokfantomen

  3. Kan bara hålla med! En småstadshemmafruns “Ulysses” och Kristina Sandberg har hittat en perfekt berättarform, även om jag är glad över läsformen, där jag läste första delen och sen fick större delen av del 2 och del 3 återberättad för mig av kärestan min.

Comments are closed.