Kajsa Norman – Bron över Blood river

Tillbaka till recensioner

Omslag: Kajsa Norman - Bron över Blood riverSydafrika har inte en särskilt ljus historia. 1900-talets senare hälft präglades av apartheid som segregerade och slog sönder landet. Trots att det har gått över tjugo år sedan det avskaffades bär samhället spår av dess styre. Segregationen är nästintill total. Fördomarna och rasismen mellan de olika folkslagen gör en mörkrädd. Och vissa anser att de är “förlorarna” när apartheiden avskaffades. Och det är främst de vita som titulerar sig som förlorarna. Kajsa Norman har rest runt i Sydafrika och talat med de som bor där. Resultatet är en bok om afrikandernas historia, och vad som möjligtvis kan vara deras framtid. Som väntat är det skrämmande och oerhört fascinerande.

Jag kanske ska börja med att förklara vad afrikander är. De kallas även boer och är från början holländare som från början var bönder i Sydafrika. Efter århundranden i landet har det blivit ett eget folk med sitt eget språk: afrikaans. De har en lång historia som innefattar en hel del krig och förtryck, både som de själva har blivit utsatt för och även utsatt andra för. Ett tag var de uträknade, men under början av 1900-talet började de arbeta för att stiga i samhällets hierarki. Det gick förvånansvärt bra, men sedan började de segregera folkslagen i hopp om att minska beblandning med andra. Men samtidigt ville de att svarta sydafrikaner skulle jobba för dem, eftersom de ansåg sig bättre än dem. Det är en massa annat som spelade in där, jag kan för fasen inte förklara hela alltet här.

Kajsa Norman lyckas i alla fall förklara afrikandernas historia och nuvarande situation på ett nyanserat sätt. Som läsare går det att förstå apartheidens uppkomst och syfte som något oerhört mer komplicerat än bara ett system som förtrycker svarta. När Norman sedan besöker utbrytarrepubliken Orania, där afrikander har bosatt sig i hopp om att inte assimileras med resten av Sydafrika, går det på något sätt att förstå kampen mellan alla de kulturer som finns. Alla är de livrädda att just deras kultur ska försvinna. Det är skrämmande likt främlingsfientliga oro och argument som ljuder genom hela Europa just nu.

Det den här boken lyckas med är att visa hur alla har en del i historien. Det är inte bara vita apartheidsupportrar som betett sig illa, det har även varit stridigheter och massakrar i den svarta befolkningen och hatet är lika start från båda sidor. Jag vet inte hur många gånger jag utropade något när jag läste i boken och läste högt för någon som var i min närhet. Det var oftast kompisar jag talade till, jag började inte prata med löst folk på stan….

Även om den här boken är nyanserad så saknar jag röster från den svarta befolkningen. Det är inte många som kommer till tals direkt till Kajsa Norman, det är oftast citat från annat håll när det är färgade som uttalar sig i boken. Jag vet inte varför, men jag kan tänka mig att segregationen försvårade arbetet. Bron över Blood river målade också upp en bild av Sydafrika som känns något extremt. Jag tror inte att det är Normans mening, men Sydafrika skildrades som världens farligaste plats där du kan bli dödad exakt hela tiden. Som Baltimores hoods gånger hundra. Är det verkligen så illa?

Kajsa Norman
Bron över Blood river
Leopard förlag 2015

2 thoughts on “Kajsa Norman – Bron över Blood river

  1. Pingback: Tadeusz Borowski – Välkomna till gaskammaren… | Bokfantomen

  2. Pingback: Lars Ahlin – Som guld i glöd | Bokfantomen

Comments are closed.