Hans Fallada – Hur ska det gå för Pinnebergs?

Tillbaka till recensioner

Hans Fallada - Hur ska det gå för Pinnebergs

År 1932 släpptes Hur ska det gå för Pinnebergs? för första gången och blev Hans Falladas stora genombrott. Det är en hjärtskärande skildring om ett ungt nygift par under Weimarrepublikens sista dagar. Trots att det är över åttio år sedan boken gavs ut för första gången är den än en gång lika aktuell.

Johannes Pinneberg och hans fru, Emma Pinneberg kallad Lämmchen, har precis gift sig och väntar sitt första barn. Men i deras glädje ligger också en oro. Hur ska de klara sig? Pinnebergs lön täckte knappt hans liv som ungkarl och det ser inte ljust ut för den nystartade familjen. Arbetslösheten är skyhög och gång på gång måste Pinneberg utstå nederlag och förödmjukelse för att få behålla sin anställning, ibland till ingen nytta.

Hans Fallada, eller Rudolf Ditzen som var hans riktiga namn, har skrivit en roman som handlar om Den lilla människan, som står utan fackligt skydd och som hela tiden lever i osäkerhet över sin anställning. Hyperinflationen har satt sina spår hos det tyska folket och bristen på arbete ger arbetsgivarna allt större makt. Arbetstagarna, det lilla folket, måste stå ut med sämre arbetsförhållanden och sämre löner. Om de klagar finns det andra som gladeligen tar deras plats utan att säga emot. Över hela Tyskland är det alldeles för många som går utan jobb, desperata att ta vad de får.

Hur ska det gå för Pinnebergs? är en historia som många läsare kan känna igen sig i än idag. Det finns flera likheter mellan dåtidens Tyskland och den svåra tid som råder i Europa och i stora delar av världen just nu. Även i Sverige. I storstäderna råder det bostadsbrist. Vi betalar ockerhyror, bor i andrahand och det känns nästan som en omöjlighet att få en fast anställning i vissa arbetsområden. Vikariat avlöser varandra, LAS missbrukas och bemanningsföretag ger oss anställningar med sämre kollektivavtal. Många är förbannade, men sväljer hellre än att spotta tillbaka. Eller letar syndabockar, precis som i Hur ska det gå för Pinnebergs? där nazisterna rör sig i periferin hela tiden. Året efter att boken gavs ut för första gången tog Hitler över makten, vilket ökar obehaget ännu ett steg för den som läser boken idag.

Med en lysande precision lyckas Hans Fallada berätta om hur Johannes Pinnebergs och Lämmchens människovärde sjunker för var dag som går. Johannes förlorar sin anställning flera gånger på grund av infall från cheferna. Lämmchen försöker lära sig att ta hand om ett hushåll och barnet blir flera gånger en belastning istället för en gåva. De får utstå misstankar på grund av sin fattigdom och de utnyttjas på grund av den. Det är hjärtskärande, men också irriterande. Ibland känns det som att Hans Fallada har visat sin tes flera gånger om och situationerna när Pinneberg måste finna sig i arbetsgivarnas maktmissbruk blir efter ett tag något tjatig. Pinnebergs naivitet och livssituation är som en rak kurva som lutar svagt neråt och jag skulle vilja se några toppar eller dalar längs vägen. Men när de mår som allra sämst finner de stöd hos varandra och det är så gripande att alla upprepande inslag blir som bortglömda. För styrkan i Hur ska det gå för Pinnebergs? är att det är tragiskt, men inte helt hopplöst. De drömmer om ett bättre liv och de vet att det är möjligt. Men inte idag och förmodligen inte imorgon. Vi kan hoppas att öden som familjen Pinnebergs kommer vara ett minne blott en dag, men boken kommer vara värd att läsa i alla tider.

Hans Fallada
Hur ska det gå för Pinnebergs?
Lind & co 2014
Originalets titel: Kleiner Mann – was nun? (1932)

One thought on “Hans Fallada – Hur ska det gå för Pinnebergs?

  1. Pingback: Donna Tartt – Steglitsan | Bokfantomen

Comments are closed.