Cecilia Davidsson – Höga berg, djupa dalar

Tillbaka till recensioner

Omslag: Cecilia Davidsson - Höga berg, djupa dalarCecilia Davidsson är främst känd som novellförfattare. Möjligtvis för att hon är bland de bättre av den sorten i Sverige. Nu är hon tillbaka med en ännu en ny samling korta historier. Här med vackra illustrationer av tvillingsystern Helena Davidsson Neppelberg. Det kanske hon alltid har förresten? Skit samma, de är fina i alla fall.

I 13 korta historier får vi följa en mängd olika personer som genomgår underliga, eller ytterst banala händelser i deras liv. En mor sitter nere vid foten av ett berg och väntar på att hennes utvecklingsstörda (uppfattade jag det som i alla fall) son som har vandrat upp till toppen. En kvinna får en konstig koppling till det tomma badkaret som står på gatan utanför hennes lägenhet. Två syskon besöker sin sjuke mor som inte vill kämpa vidare utan är mest bitter. En ung tjej vågar knappt gå utanför huset när hon läser om alla hatbrott mot judar. Tillsammans lyckas de också fånga en helhet. Hela tiden finns det något som ligger och skaver i personernas liv, men de lyckas inte alltid ta itu med dem. Precis som det är här i livet.

Att zooma in på små vardagliga händelser och göra det till något stort är bland det svåraste som finns, tror jag i alla fall, men Cecilia Davidsson får det att se så enkelt ut. Varje novell har sin egen lilla värld och trots att det bara är mellan fem och femton sidor per novell så känns det som att varje karaktär har ett eget liv jag som läsare har fått blicka in i. Det är riktigt snyggt. Visst är det kanske inte det mest spännande hela tiden, men det är hela tiden underfundigt och träffande. De här novellerna känns väldigt svenska, precis som Jonas Karlsson. Men när denne satsar mer på det tragikomiska i situationen känns det som att Cecilia Davidsson hellre fokuserar på det hopplösa och oroliga hos sina karaktärer. Det är flera gånger jag kommer på mig själv att känna en oerhörd sorg, men jag vet knappt varför. Ibland kan det kännas som att novellerna är för korta däremot, de går nästan obemärkt förbi, men många av dem håller sig fast trots sin korta längd. Novellerna slår an någonting inom mig. Speciellt historien Solrosos om de två vuxna barnen som hälsar på sina åldrade föräldrar. Det är vackert, enkelt och ack så bra.

Cecilia Davidsson
Höga berg, djupa dalar
Albert Bonniers förlag 2015

2 thoughts on “Cecilia Davidsson – Höga berg, djupa dalar

  1. Pingback: Florian Illies – Århundradets sommar 1913 | Bokfantomen

  2. Pingback: Teju Cole – Open City | Bokfantomen

Comments are closed.