Författarintervju:
Marie Lu

Pressbild av Marie Lu

Foto: Paul Gregory

Som femåring flyttade Marie Lu till USA från Kina och började skriva på engelska som en övning för att lära sig språket. Med tiden utvecklades skrivandet till en passion och idag är Marie Lu författaren bakom Legend-trilogin, en dystopisk science fiction översatt till ett tjugotal språk och som ska filmatiseras av teamet bakom Twilight.

Legend är historien om mästertjuven Day och underbarnet June som lever på varsin sida om lagen, men har fler likheter än vad de själva tror. När Day blir anklagad för mordet på Junes bror börjar ett hämndlystet sökande och snart är de mitt upp i en katt och råtta-lek med dödlig utgång.

Idén till trilogin kom till Marie Lu efter att sett filmversionen av Les Miserables. Historien om polisen Javert och hans jakt på den forne fången Jean-Valjean är nu uppdaterad och utspelar sig mellan två tonårsgenier.

Spelplanen för de två underbarnen är ett dystopiskt Amerika, härjat av inbördeskrig mellan Republiken i väst och Kolonierna i öst, förminskat av de stigande vattennivåerna.
– Jag såg en karta över hur världen skulle se ut om all polaris smälte och havsnivån steg med hundra meter. Det skulle bli ett stort sjöområde hela vägen från Los Angeles till San Francisco och jag tyckte att det kunde vara roligt att förstöra min hemstad Los Angeles, säger Marie Lu.

Dystopiska historier är populära just nu. Förra året var Hungerspelen-trilogin de topp tre mest sålda pocketböckerna på Adlibris. Divergent, en annan dystopisk science fiction-historia var vårens storfilm och visades på biografer världen över. Men varför har intresset för dystopier ökat?
– ­När Hungerspelen började bli riktigt populär var det något år kvar till 2012 och världens ände enligt mayakalendern. Vad skulle hända efter det? I vår tid av sociala medier, där alla är mottagliga för allting hela tiden så kan vi inte undgå nyheterna. Och de är nästan alltid negativa. Jag tror att vi människor är fascinerade och skrämda av idén om vad som kommer hända i framtiden, därför söker vi fiktion som målar upp en deppig och skrämmande framtid.

Böckerna om Day och June har blivit översatt till ett tjugotal språk och en filmatisering är planerad av producenterna bakom Twilight-filmerna. Marie Lu blev tillfrågad om hon ville skriva manuset, men avböjde.
– Jag ville göra det, men hur gärna jag än skulle vilja så vet jag ingenting om manus. Jag tyckte det var bättre att låta en professionell manusförfattare göra det. Manusförfattarna kan däremot kontakta mig för att se efter om de har byggt upp världen på rätt sätt.

Marie Lu har skrivit under flera år, men hennes skrivrutin har förändrats sedan hon blev författare på heltid. Förr steg hon upp tidigt på morgonen och skrev i några timmar innan jobbet, följt av lite mer skrivande på lunchrasten. Nu skriver hon oftast mellan åtta på morgonen till två på eftermiddagen.
– Jag har ingen specifik process. Jag försöker skriva de första 90 minuterna som jag är vaken. Då är det non-stop skrivtid. Sen så måste jag lyssna på musik, men inget med text. Orden distraherar mig, så det blir många soundtracks eller orkestermusik.

Det är betydligt fler ögon som följer hennes skrivande efter genombrottet och förväntningar på de efterföljande delarna i trilogin, Prodigy och Champion, var inte lika lätta att skriva som första boken.
– När man är ständigt uppkopplad blir det svårare att skriva i ett vacuum. Den första boken var min egna lilla hemlighet som ingen visste om. Med andra boken hade jag en deadline och läsarnas förväntningar. Online är man också så blottad, du är aldrig helt ensam med din historia längre. Men jag tror också att det kommer mycket gott från att vara online. Jag får mestadels min inspiration därifrån, genom Pinterest och liknande.

Marie Lu var tidigare art director på ett spelföretag, innan hon blev författare på heltid. Något hon tror kan ha påverkat sättet hon tänker kring sina historier.
– Jag tänker väldigt visuellt och det tror jag kommer från spelindustrin. När jag planerar scenerna i mina böcker brukar jag se hela scenen i en 3D-miljö. Sedan skriver jag ner vad jag ser.

Trilogin är nu färdigskriven och Marie Lu arbetar på en ny serie om superhjältar under renässanstiden, men det är först nu den sista delen kom ut på svenska.
Hur kändes det för dig när du var klar med tredje boken?
– Jag kände mig lite som en förälder som har skickat iväg sitt barn till college. Du känner dig ledsen för nu är du färdig på ett sätt, men samtidigt är glad för nu får du ha huset för dig själv. Jag tänker att mina böcker är unga människor som ger sig ut i världen och jag vill att de ska vara försiktiga och inte dricka för mycket.

Läs recensionerna av Legend-trilogin
Legend
Prodigy
Champion

4 thoughts on “Författarintervju:
Marie Lu

  1. Pingback: Marie Lu – Champion | Bokfantomen

  2. Pingback: Marie Lu – Prodigy | Bokfantomen

  3. Pingback: Marie Lu – Legend | Bokfantomen

  4. Pingback: Författarporträtt- Marie Lu | Hjälten och Jag

Comments are closed.