Man Booker Prize-nomineringarna

Nu har vi gått in i årets sista kvartal. Det kokas soppor, vinterjackor plockas fram och vissa har redan börjat julhandla. Ett annat tydligt tecken på att året börjar rundas av är alla kommande prisutdelningar och listor. Jag är barnsligt förtjust i dessa, eftersom det ger en kulturstofil möjlighet att upptäcka ännu mer bra saker! När årets bästa böcker, filmer och album listas i tidningar lusläser jag dem i hopp om att upptäcka en ny favorit. Samma sak är det med prisutdelningar. Snart kommer de nominerade för Augustpriset presenteras och Nobelprisvinnaren likaså. Men nu väntas först och främst att vinnaren av Man Booker Prize ska koras!

Man Booker Prize är kanske inte så väletablerat här i Sverige, men det är i princip som Augustpriset, fast för böcker skrivna på engelska. Först utser de tretton stycken böcker till sin longlist, som sedare gallras ner till sex. Den 14 oktober utses en av dessa sex böcker (eller borde jag säga författare) till årets vinnare. Bokfantomen har beställt hem dessa sex och ska recensera dem innan firarfesten börjar om drygt en vecka. Just nu är bara tre böcker lästa, så det gäller att ligga i! Men ni kan få en liten smakbit på vad det är som väntas.

Man Booker-titlarnas omslag

De nominerade är:
Ali Smith – How to be both
Joshua Ferris – To rise again at a decent hour
Neel Mukheerjee – The lives of others
Richard Flanagan – The narrow road to the deep north
Karen Joy Fowler – We are all completely beside ourselves
Howard Jacobson – J

Bland de nominerade är tre av dem britter, två amerikaner och en australiensare. Howard Jacobson har redan vunnit en gång för sin roman The Finkler Question år 2010 och det är Ali Smiths tredje nominering. Vem vet, det kan bli tredje gången gillt! Hon har skrivit två historier i samma bok som kompletterar varandra. Vilken historia som läses först beror på exemplaret av boken. Hälften av upplagan är tryckt med ena historien först, andra halvan har historia två först. I vilken ordning du läser dem spelar ingen roll, men det ger nog olika läsupplevelser. Jag undrar vilken som är först i mitt exemplar…..

Richard Flanagan har skrivit en personlig roman om sin fars tid i ett japanskt fångläger under andra världskriget, Howard Jacobson en annorlunda dystopi och Karen Joy Fowlers familjedrama bjuder på en twist jag omöjligt kan förklara här.

Amerikanen Joshua Ferris har skrivit en teologisk, filosofisk och skruvad komedi om tandläkaren Paul O’Rourke som får sin identitet stulen på internet. Det är inte så ofta komiska böcker nomineras tydligen, men To rise again at a decent hour verkar vara väl förtjänt av nomineringen.

Neel Mukheerjee är indier bosatt i England och han har skrivit en historia om en familj i Calcutta som imploderar av skiftningarna i landet och brytningarna mellan generationerna. Det verkar oerhört intressant, speciellt för en sådan som mig som inte kan särskilt mycket om indisk historia. Eller jag vet inte så mycket om Australiens eller Japans andra världskriget-historia heller för den delen. De skippar ofta vissa partier på historialektionerna i skolan, trots att vi hade specialarbete om andra världskriget minst en gång per termin kändes det som. Och då ska vi inte ens tala om franska revolutionen!

Nåväl, hoppas att de kommande recensionerna kommer att locka någon där ute att ta till sig de här engelska böckerna som har nominerats. Från det jag har läst hittills är det väl värt mödan.