Julklappstips för de boksökande

När tredje ljuset brinner vi juleklappar syr
och bokfantomen tipsar och har ett fasligt styr

Nu är det inte långt kvar till jul och det är svårt att komma på vad du kan skänka till någon annan. Men frukta ej, här kommer lite tips som kan hjälpa dig fina precis rätt bok för mormor, farfar, mamma, brodern etc. etc. Hoppas det är till någon hjälp.

Tonåringen (som gärna vill bli tagen på större allvar):
Stephen Chbosky – The Perks of Being a Wallflower
En oerhört fin bok som handlar om Charlie och hans första år i high school. Han finner nya vänner och börjar sakta förstå vad som inte står rätt till inne i hans huvud. Det är sorgligt, fint, allvarligt och roligt på samma gång. Fungerar både på tonåringar och äldre som vill ha lite 90-talsnostalgi.

John Green – Förr eller senare exploderar jag
Det finns en stor risk att de flesta tonåringar har läst den här boken. Men så är det med de flesta tonårsböcker känns det som. Kärlekshistorien mellan de två cancersjuka tonåringarna Hazel och Augustus är fin och charmig. Förmodligen ännu mer om en var tonåring. Allvarligt ämne i en mix av skratt och gråt som fungerar för både äldre och yngre.

Marie Lu – Legend
Hungerspelen-trilogin har toppat listorna över mest sålda böcker under en lång tid och de får en nytändning varje gång en ny bok kommer ut. Så det känns som att varenda tonåring som är svag för äventyr och bra karaktärer har tagit itu med Hungerspelen. Därför är det väl värt att ge sig in på Legend-trilogin, en mindre känd dystopisk serie, men nästan lika bra och på många sätt mer verklighetstrogen!

John Ajvide Lindqvist – Människohamn
Obehaglig skräckroman som utspelar sig i Stockholms skärgård. Är vansinnigt spännande hela tiden och idyllen förvandlas till något helt annat. Förmodligen Ajvide Lindqvists bästa och funkar på alla som vill bli rädda.

Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren – Engelfors-trilogin
Fasen vad allt är trilogier hela tiden! Men den här är ju fantastiskt. Har du inte läst den? Köp den till någon, låna den sen eller ge första boken Cirkeln till dig själv i julklapp.

Den motvillige läsaren (som måste fastna direkt):
Anders de la Motte – Geim-trilogin
Svensk deckare som har kallats för “en bättre Snabba cash” och har liknats vid Millenium-trilogin. Henrik HP Pettersson finner en mobiltelefon och bjuds in i ett sorts rollspel där han börjar begå fler och fler brott för att få högre ranking. Passar för datafantaster och för de som vill ha annorlunda spänning.

Dmitrij Gluchovskij – Metro 2033
En dystopisk historia som utspelar sig i Moskvas tunnelbanesystem efter ett kärnvapenkrig. Det finns även ett dataspel gjort på böckerna och många som inte läser fastnar i den här historien, oavsett hur mycket de vanligtvis läser.

Gillian Flynn – Gone girl
Kanske årets mest sålda bok. Den börjar lite trögt, men sista halvan av boken går inte lägga ifrån sig. Annorlunda deckare som ifrågasätter könsroller och självbilder i en historia som en aldrig vet hur den ska sluta. Borde läsas innan filmen.

Lena Dunham – Not that kind of girl
En bok som alla borde läsa. Dråplig, rolig, allvarlig och lättsam. Alla som gillar Girls (jag är dock inte en av dem) kommer älska den här. De som inte gillar serien kan roas av boken och lära sig ett och annat.

Jonas Karlsson  – God Jul (eller Det andra målet)
Lättsamt, svenskt och träffande humor. Jag brukar kalla det Roy Andersson på bok. Funkar för de som läser mycket och vill bryta av med något lättare, eller de som bara vill ha något lättsamt som sätter fingret på något de aldrig riktigt kan formulera.

Carl-Johan Vallgren – Den vidunderliga kärlekens historia
Otroligt sorglig och välskriven historia om den döva dvärgen Hercule som kan läsa tankar och är på flykt i 1800-talets Europa. Är så bra skriven att det inte går att lägga ifrån sig den och tror på varje ord.

Jojo Moyes – Livet efter dig
En feelgood-roman med ett allvarligt ämne. En historia som passar de flesta. Både de som läser mycket och de som aldrig tar sig tiden.

För den finkulturella läsaren (som gärna säger att de har läst allt):

Stefan Zweig – Världen av i går
Den må se tung ut på omslaget och det kanske inte lockar med en memoar som främst handlar om Europa, sett ur den mästerliga författaren Stefan Zweigs livstid. Men den är så sjukt bra! Mer aktuell än någonsin, fantastiskt skriven, fylld av instick från andra kulturpersonligheter och väl värd uppsvinget den har fått efter Wes Andersons senaste film The Grand Budapest Hotel.

Thomas Bernhard – Skogshuggning
Bitsk text om Österrikes kulturelit. Vet inte riktigt vad mer jag ska säga om den här. Bodil Malmsten hyllar Thomas Bernhard till skyarna så fort hon får tillfälle. Det låter lovande.

Marcel Proust – På spaning efter den tid som flytt
Klassiker som är värd alla lovord. Fantastiskt vackert skriven och det känns som att en kan vara kvar i den här världen för evigt. Det räcker med att börja med första delen i den långa romanen. Sedan kan en gå vidare i den takt en vill.

För den som vill ha bra familjeskildringar (till exempel föräldrar):

Karen Joy Fowler – We are all completely beside ourselves
Annorlunda familjedrama som känns helt nytt, och oväntat sorgligt. Snyggt berättad och med en härlig humor. Som en bättre Nick Hornby.

Kristina Sandberg – Romanen om Maj.
Att föda ett barn är startskottet i den här trilogin som belönades med Augustpriset i november. Jättebra skriven och är ett intressant porträtt av hemmafruns värld och våndor, samt ett tidsdokument över Sverige från folkhemmets tid.

För den som vill ha fakta (och inte bara biografier):

Nina Björk – Under det rosa täcket
Klassisk bok om feminism. En ögonöppnare och något alla borde läsa.

Lars Lerin – Naturlära
Fantastiska målningar och du lär dig också ett och annat. En fest för ögat som en säger!

Masha Gessen – Ord kan krossa betong: berättelsen om Pussy Riot
En bok som visar att Pussy Riot är så mycket mer än bara en grupp med färgglada luvor och konstiga låtar. De är intellektuella motståndare som vågar stå upp mot makten, med kulturens samlade krafter i ryggen.

För den som vill ha biografier (och inte bara fakta):

Patti Smith – Just kids
Fin historia om Pattis Smiths och Robert Mapplethorpes vänskap under flera decennier, främst under de första tragglande åren där de försöker leva på sin konst. Inspirerande och vacker som stannar hos en långt efter att boken är färdigläst.

Malala Yousafzai & Christna Lamb – Jag är Malala
Årets mottagare av Nobels fredspris är en fantastisk person och det blir extra tydligt när en läser den här biografin. Den borde alla läsa för att förstå Malala och hennes kamp.

Tove Jansson – Brev från Tove Jansson
Helen Svensson och Boel Westin har samlat en massa brev från författaren som i år firar hundra år. Brev till släkt och vänner fungerar som en biografi över Tove Jansson där vi får ta del av skvaller, arbetsmetoder och inblickar i hennes eget liv.

För den som vill må dåligt:
Hubert Selby Jr – Last exit to Brooklyn
Sex längre noveller som utspelar sig i Brooklyn på 50-talet. Är skrivna på ett unikt sätt och är lika ångestfyllt som bra!

Steve Sem-Sandberg – De utvalda
Nazisternas mördarmaskineri blir här ännu en gång omöjligt att blunda för. Fruktansvärd historia om hur utvecklingsstörda barn och barn med koncentrationssvårigheter får utstå grymheter på ett sjukhus, för att slutligen dö eller bli skadade för livet.

Stig Dagerman – Nattens lekar
Flera av Dagermans bästa noveller och essäer är samlade i denna bok och vad än Stig Dagerman tog för sig var det mästerlig, men också väldigt ångestladdat.

För den som vill skratta (och inte är så sugen på Backman, Jonasson och Bergstrand):
John Kennedy Toole – Dumskallarnas sammansvärjning
Absurd historia om Ignatius och hans kamp mot i princip allt. Komisk dialog, fantastiska karaktärer och sjuka situationer som är roligt på ett inte allt för tydligt sätt.

Joseph Heller – Moment 22
En klassisk krigssatir som är jätterolig, men samtidigt oerhört tragisk. Går att läsa om varje år, så den kan vem som helst få. En av världens bästa böcker.

Joshua Ferris – To rise again at a decent hour
Många gånger rolig utan att den försöker vara det. Huvudpersonen Paul O’Rourke är så rolig och människofientlig att det blir komiska situationer nästan hela tiden, trots att allt är sorgligt.

Caitlin Moran – Konsten att skapa en tjej
Uppväxtsskildring med populärkulturella referenser, humor och allvar. Även 90-talsnostalgi för de som var med då den tiden begav sig!

Vad som helst av Liv Strömquist eller Nanna Johansson är också väl värt att kolla upp. Speciellt Kunskapens frukt, där läsaren både får humor och lär sig om det kvinnliga könsorganet.

För de som gillar att läsa (men av någon anledning har missat dessa):

Lena Andersson – Egenmäktigt förfarande
Alla som läser den måste diskutera den med någon annan. Det är lika bra att hoppa på vagnen och läsa den du också, om du inte har gjort det ännu. En modern klassiker som sätter fingret på det mesta i en ojämn kärleksrelation.

Patrick Modiano – Lilla smycket
En bra ingång i den senaste Nobelpristagarens repertoar. Delikat skriven, underlig stämning och underbar Paris-närvaro. Får en att vilja läsa mer!

John Williams – Stoner
Årets mest uppmärksammade bok, och med all rätta. Den är hur bra som helst. För alla som gillar lågmälda levnadsöden är det här en framtida bibel. Jag njöt varenda sekund av den här boken. Läs! Hurra!

Donna Tartt – Steglitsan
Donna Tartt kan konsten att brodera ut ett helt liv. Theo Deckers liv är minst sagt annorlunda och när du väl har tagit dig tid för den här boken får du en historia som är något annorlunda än en vanlig coming-of-age-roman.

För den som vill mysa (alldeles själv eller med någon annan):

Tove Jansson – Bildhuggarens dotter
En vansinnigt mysig samling noveller berättade ur ett barns perspektiv. Följ med Tove Jansson i hennes barndomsår där hon firar jul och går på upptäcktsfärd i barnens värld. Ren och skär njutning som får en att vilja bli barn igen.

David Mitchell – Black Swan Green
Egentligen inte en mysig bok. Men den har en fantastisk huvudkaraktär Jason Taylor. Han tacklar sina svårigheter med stamning och föräldrarnas skilsmässa genom att skriva poesi under pseudonym och allting utspelar sig i ett 80-talets England där livet känns så allvarligt och fint på samma gång. En av de bästa böckerna någonsin!