Årets Nobelpristagare: Patrick Modiano

Årets nobelpristagare: Patrick Modiano

Photo : Patrick Swirc

Nu är det färdigt vem som är årets Nobelpristagare i litteratur. Det blev den franska författaren Patrick Modiano. Jag har inte läst någonting av honom tidigare, men nu är sannerligen dags. Peter Englund beskrev honom som en Marcel Proust för vår tid, vilket låter intressant. Jag är förtjust i Proust och jag gillar tillbakablickar till ett fragmentariskt förflutet. För prosan ska vara kopplingar till författarens yngre dagar och den franska historien speglad i den.

Tydligen var Patrick Modiano stor i Sverige på 80-talet, något före min tid, men nu kommer han med all säkerhet få ett uppsving. Något som är extra roligt, med tanke på att han för stunden ges ut av ett mindre förlag, nämligen Elisabeth Grate Bokförlag.

Jag har träffat Elisabeth Grate en gång. Hon talade med mig om svårigheten att få ut “smal” litteratur i bokaffärerna. Det säljer inte särskilt mycket och därför drar sig många från att köpa in böcker av det slaget. Men hon påpekade att möjligheten att kunna välja böcker av det slaget är väldigt viktigt, oavsett försäljningssiffror.

Nu behöver hon inte oroa sig för att förlagets böcker inte ska få plats i hyllorna. Nu kommer de exponeras ute på borden. Det gör mig oerhört glad, både för de små förlagens skull och för oss alla som med hjälp av dem, och Nobelpriset, får hjälp att kliva in i nya världar.