Årets Man Booker Prize-vinnare: Richard Flanagan

Det blev Richard Flanagan som tog hem det prestigefyllda priset igår kväll. Många verkade vara nöjda. Själv var jag lite besviken. Jag tycker inte att The Narrow Road to the Deep North är den bästa romanen av de sex nominerade. Flera av de andra lyckades berätta klassiska historier på ett nytt sätt. Det gjorde också Richard Flanagan, men den hade inte samma höga nivå rätt igenom som vissa andra. Men det är ändå roligt att han vann och vi får ta tillfället i akt att gratulera honom.

Dessvärre är jag mer besviken på svenska medier. Man Booker Prize är ett av de största litterära priserna för engelsk litteratur och det enda jag har sett i medierna idag om gårdagens prisutdelning är en nyhetsnotis från TT-Reuters. Lite större intresse borde vi kunna visa honom och de andra deltagarna. Åtminstone en recension av det vinnande verket, eller en kort intervju med Richard Flanagan.

Världen blir allt mindre och språkbarriärerna med den. Böcker på utländska språk säljs mer och mer i Sverige. Speciellt engelska böcker som nästan alltid har en egen avdelning i bokaffärerna. Sedan är det hur lätt som helst att beställa hem en bok på engelska. Många gånger kommer de på posten snabbare än vad en svensk bok skulle göra.

Med läsplattor och e-böcker är en bok bara ett knapptryck bort. På flera olika språk. Det pratas hela tiden om att vi läser för lite i Sverige. Det kanske vi gör, men vi borde inte fastna vid det svenska. Det finns miljontals böcker som är värda att läsa på andra språk, som inte finns på svenska men förhoppningsvis på något annat språk du förstår. Det borde kultursidorna bli bättre på att belysa. Visa upp valmöjligheterna och uppmuntra nyfikenheten hos oss alla!